Valo tuo meihin liikettä

Valon lisääntyminen keväällä on suomalaisille ilo. Pimeisiin iltoihin ehtii talven aikana tottua, kun valo on näillä leveyspiireillä vähissä kuukausitolkulla.

Osalle väestöstä talvi on raskaampi kuin muille. 10–30 prosenttia väestöstä kärsii talvikuukausien aikana kaamosoireilusta, joka näkyy esimerkiksi väsymyksenä, makeannälkänä ja liikaunisuutena. Yhdellä prosentilla meistä tämä oireilu yltyy kaamosmasennukseksi.

Kun kaamos on voitettu, energia lisääntyy valtavasti. Näihin aikoihin kevättä elämään voi löytyä uusi vaihde.

Nyt kuitenkin ohjatut harrastukset ovat tauolla ja kunnalliset kuntosalit kiinni. Mikä siis neuvoksi?

Suomalaisten viime viikkojen vastaus tähän on ollut ilahduttava: olemme lähteneet metsään. Retkimaastojen parkkipaikoilla on ollut viime viikkoina paikoin jopa ahdasta.

Kevätaurinko ja koronatilanne ovat yhdessä nostaneet arvoonsa hienoja harrastuksia: lähiluonnossa liikkumista ja ulkoilua.

Tässä yhtälössä voittavat kaikki. Metsälenkillä suhde luontoon vahvistuu, stressitasot laskevat ja liikunnan hyödyt terveydelle karttuvat. Kunhan vain me kaikki emme änge samalle laavunuotiolle, retket ovat terveydeksi.

Tässä lehdessä kerrotaan, että suunnistuskausi alkaa Jurvassa omatoimirasteilla. Kevään mittaan tätäkin metsälajia kannattaa käydä kokeilemassa.

Vasta-alkajalle iltarastit ovat tavallista mielekkäämpi metsälenkki. Lajista todella innostuvalle se on nautinnollista shakkia metsän siimeksessä.

Jarmo Panula