Uskaliaita yrittäjiä

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko totesi Jurvan Yrittäjien syyskokouksessa pitämässään puheessa, että yritysten elämässä on tällä hetkellä kaksitahoisia ja vastakkaisia ongelmia. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla osa yrityksistä kärsii työvoimapulasta, osa taas tilausten ja asiakkaiden puutteesta.

Risikko muistutti myös ikävästä väestötilanteesta: koko maakunta kärsii ihmisten puutteesta eli alueen väkiluku putoaa lujaa. Se Risikon mukaan tarkoittaa sitä, että vaikka talouskasvu hidastuisi, tullaan jatkossa yhä useammalla alalla törmäämään työvoimapulaan.

Väkimäärän vähenemistä Risikko piti osaltaan merkkinä myös siitä, että ihmisten tulevaisuudenusko on hiipunut.

Hän nostikin esiin, että Suomesta löytyy jo useita paikkakuntia, joissa tulevaisuudenuskoa edustavat enää yrittäjät, jotka uskaltavat investoida.

Näihin Risikko laski mukaan maatalousyrittäjät, joiden investoinnit ovat parhaimmillaan todella rohkeita. Tähän joukkoon kuuluvat myös vuoden yrittäjänä Jurvassa palkitut Liisa ja Ari Alho. He ovat laajentaneet ja uudistaneet sikalansa ja luottavat siihen, että maatalousyrittäjyys kantaa eteenpäin.

Yrittäjyys on kantanut Jurvassa jo ennen kuin yrittäjäyhdistys on paikkakunnalla 70 vuotta sitten perustettu. Vaikeuksia, haasteita ja uhkia on aina ollut edessä, mutta eteenpäin on silti menty. Tulevaisuuteen on uskottu myös sotavuosien jälkeen, samoin kuin 1990-luvun laman jälkeen. Tiukkaa se on varmasti välillä tehnyt, mutta periksi ei ole haluttu antaa.

Samaa uskallusta tarvitaan Jurvassa myös nyt. Menestystarina tarvitsee jatkoa.