Työttömiä on vielä liikaa

Etelä-Pohjanmaan työllisyystilanteessa on positiivia trendejä, mutta valitettavasti myös masentavia ja murheellisia työllisyyslukuja löytyy alueeltamme.

Työ ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä on ollut reippaassa laskussa viime vuoden vertailuajankohtaan nähden. Esimerkiksi Kurikassa oli viime vuoden heinäkuussa 908 työtöntä työnhakijaa, kun niitä tämän vuoden heinäkuussa oli enää 744, mikä on kuitenkin 24 enemmän kuin tämän vuoden kesäkuussa. Kurikan heinäkuun työttömistä miehiä oli 426 ja naisia 318, ja työvoiman määrä oli 8 740. Eniten työttömänä oli yli 50-vuotiaita, joita oli 318. Vähiten työttömyys koetteli alle 20-vuotiaita, joita oli vain 22. Sen sijaan Kurikan pitkäaikaistyöttömien määrä oli liian suuri, 185. Tässä tilastossa Kurikan edelle Etelä-Pohjanmaalla kipusi vain Seinäjoki, jossa oli heinäkuussa 673 pitkäaikaistyötöntä.

Kurikassa koko työttömyystilanne onkin yksi Etelä-Pohjanmaan pahimmista. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 8,5 prosenttia heinäkuussa.

Maakunnan korkeimmat työttömien työnhakijoiden osuudet olivat Kurikan lisäksi Kauhajoella, Alajärvellä ja Seinäjoella. Kauhajoella se oli 9,9 prosenttia sekä Alajärvellä ja Seinäjoella Kurikan tavoin 8,5 prosenttia.

Jotain tarttis Kurikassa tehdä, sanoisi Mauno Koivistokin. Nyt ovat hyvät ja viisaat neuvot kullankalliita ja tärkeitä. Koko maahan suhteutettuna Kurikan tilanne ei kuitenkaan ole katastrofaalinen, sillä Suomessa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 12,3 prosenttia.

Työllistymistä pitäisi helpottaa se, että Etelä-Pohjanmaalla uusia avoimia työpaikkoja oli tänä kesänä melkein tuplasti enemmän kuin vuosi sitten.

Jarno Ranta