Tuulivoimasta on myöhäistä enää valittaa

Maisema mullistuu Jurvan seudulla lähivuosina. Jos kaikki lähiympäristöön suunnitellut tuulivoimapuistot toteutuvat, Jurvan lähelle nousee kaikkiaan 118 tuulivoimalaa.

Muutos voi olla nopea. Ei olisi ihme, jos kaikki myllyt olisivat pystyssä vuonna 2025. Lähialueen hankkeiden tilanne esitellään tarkemmin tällä viikolla ilmestyneesä Jurvan Sanomien jutussa.

Mitä muutos tarkoittaa? Monia asioita. Maisema muuttuu. Luonto näyttää voimaloiden läheisyydessä toiselta. Voimalat tuovat kiinteistöveroa. Kurikan kohdalla puhutaan ainakin 2 miljoonasta eurosta vuodessa. Maanomistajat saavat myös vuokratulonsa.

Tulokulmia aiheeseen on monia sen mukaan, miten kukin tuulivoimaan suhtautuu. Varmasti Jurvassakin herää tuulivoimaa vastaan vielä uutta vastarintaa, kun hankkeet alkavat konkretisoitua.

Huomionarvoista tässä kohtaa on se, että joka ainoalle lähiseudun tuulivoimalalle on jo olemassa lupa. On myöhäistä valittaa. Suunnitelmat on hyväksytty kunnissa, Kurikassa vuosina 2014 ja 2016. Tämän jälkeen on käyty valituskierroksia eri oikeusasteissa. Demokratia on toiminut.

Todennäköisesti moni silti yllättyy, että voimaloita on rakentumassa näin paljon ja juuri tällä aikataululla. Hankkeiden toteutus on venynyt, joten moni kuntalainen on jo unohtanut koko puistot.

Uutisiakin on tehty usein yhden alueen vaiheista kerrallaan, joten kokonaiskuva voi olla jäänyt epäselväksi. Laihian ja Närpiön puolelle rakentuvat voimalat taas eivät ole juuri huomiota Kurikan puolella saaneet.

Lähivuodet näyttävät, miten toimivaksi tiedonsaanti aiheesta on lähiseudulla koettu. Vastuu siitä on kunnilla, medialla ja ennen kaikkea tuulivoimayhtiöillä itsellään.

Jarmo Panula