Turvallista kesäliikennettä

Liikenneturvan kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista autoilijoista ohittaa pyöräilijän riittävällä sivusuuntaisella turvavälillä. Tilanne ei ole aina näin mustavalkoinen, sillä käsitys turvavälin riittävyydestä voi olla erilainen auton ratista ja pyörän satulasta katsottuna.

Nyt autoilijoiden kannattaa olla erityisen varovaisia liikenteessä, sillä etenkin kesällä suomalaiset innostuvat pyöräilystä. Pyöräilyintoa on lisännyt entisestään korona, kun ihmiset ovat välttäneet julkisia liikennevälineitä tartuntavaaran vuoksi.

Autoilijoilla ei ole koskaan oikeutta lipsua ohittamisen turvallisuudesta oman kiireen tai pyöräilijän vauhdin vuoksi. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippakin korostaa, että ohittamaan voi lähteä vain silloin, kun ohituspaikka on turvallinen. Eli näkymä on riittävä, ketään ei tule vastaan ja turvavälin ohitettavaan pystyy pitämään reiluna niin ennen ohitusta, sen aikana kuin sen jälkeen. Mikäli turvalliseen ohittamiseen ei ole edellytyksiä, välimatka pyöräilijään on pidettävä riittävänä.

Maantiellä pyöräilijöiden on ajettava pientareella tai mahdollisimman lähellä tien oikeaa reunaa. Mikäli se puuttuu tai on huonossa ajokunnossa, pyöräilijän ajolinja kulkee kaistan oikeassa reunassa.

Ennakointi on tärkeää myös kesäliikenteessä. Jos ajat autoa ja huomaat edessäsi pyöräilijän, hiljennä vauhtia ja kytke vakionopeudensäädin pois. Näin ohitustilanteesta pystyy tekemään mahdollisimman turvallisen ja pyöräilijän perään ei tarvitse tehdä äkkijarrutusta vastaantulevan autoilijan takia. Ja tärkeä pointti vielä: älä hermoile.

Jarno Ranta