Tulevan valtuuston täytyy saada Kurikan yhtenäisyys uudelle tasolle

Haluan olla kehittämässä yhtenäistä Kurikkaa Ylivallista Sarvijoelle. Olen kaikkien Jurvan, Kurikan ja Jalasjärven asukkaiden asialla.

Kun Kurikan kuntavaaliehdokkaat ovat aloittaneet kampanjointiaan, Facebookin ehdokasesittelyihin on kirjattu tällaisia rivejä. Ne kuulostavat kauniilta.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla. Ehkä noin vuoden päästä voidaan arvioida, miten tulevien kuntapäättäjien todellinen yhteistyö Kurikassa yli vanhojen kuntarajojen on lähtenyt käyntiin.

Nykyisessä yhteistyössä on parannettavaa. Tilannetta kuvaa hyvin viime valtuuston kokouksen keskustelu Kurikan valokuituverkosta, joka yltyi avoimeksi piruiluksi.

Talousarviokokousten aikaan taas mittaillaan vuosittain rahanjaon tasapainoa. Toimittajille heristellään eri euromääriä riippuen siitä, miltä paikkakunnalta puhuja on kotoisin.

Jos riitaisuutta kritisoi, vastakommentiksi osoitetaan sormella menneitä. Nykytilanteeseen etsitään syyllisiä, ei ulospääsyä. Peiliin ei osata katsoa.

On totta kai perusteltua keskustella esimerkiksi rahanjaon tasapainosta Kurikassa. Pienen Jurvankin täytyy pitää puolensa.

Tulevien valtuutettujen vastuulla on kuitenkin putsata pöytää eikä muistella vanhoja. Seuraavan valtuuston keskeisimpiä tehtäviä on viedä Kurikan yhtenäisyys ja yhteistyökyky uudelle tasolle.

Jos riitely jatkuu, Kurikkaa uhkaa tilanne, jossa esimerkiksi palveluverkkoihin ei kyetä koskemaan koskaan. Yhdelläkään kulmalla ei olla valmiita luopumaan mistään, jotta naapuripitäjä ei voita taistelua.

Valtuutettujen on kyettävä katsomaan myös suuria kokonaisuuksia yhteistyössä.

Jarmo Panula