Toimintakyky ei saa kärsiä

Kuusi kaupunginvaltuutettua päätti maanantaina turvautua järeään keinoon ja toi julki epäluottamuksensa kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusaa kohtaan.

Syytökset ovat kovia. Valtuutettujen mukaan kaupunginjohtaja olisi pyrkinyt ohjaamaan valtuutettuja ja jättänyt päätöksenteon kannalta keskeisiä tietoja kertomatta.

Keskustelua kaupungin johtamisesta on kuulemma käyty, mutta vastaukset eivät ole näitä valtuutettuja tyydyttäneet. Pusa taas kertoi tiistaiaamuna, että hän ei tarkalleen edes tiedä, mistä häntä syytetään.

Tilanne on vakava. Yhteistyön jatkaminen hyvässä hengessä on aina erittäin vaikeaa sen jälkeen, kun luottamuspula on päätetty tuoda julkisuuteen.

Luottamuspula osuu Kurikan päätöksenteon ytimeen, sillä suuri osa valtuustoaloitteen allekirjoittajista istuu kaupunginhallituksessa. Hallitus on kunnan päätöksenteossa keskeisin toimielin.

On totuus asiassa mikä vain, kaupungin päätöksenteon toimintakyky on turvattava.

Samassa valtuuston kokouksessa käytiin jälleen läpi kaupungin taloutta. 11 valtuutettua esitti huolensa kaupungin velkaantumisesta, ja Powerpoint-esityksessä väläyteltiin Jikin alijäämän näkymiä. Koronatilanne ei näkymiä ainakaan paranna.

Luottamuspula on kyettävä käsittelemään nopeasti ja perinpohjaisesti. Kuukaudesta toiseen märkivää haavaa tästä ei saa jäädä.

Maakunnassamme on esimerkkejä kunnista, joissa sisäiset riidat vievät virkamiehiltä ja päättäjiltä kohtuuttomasti aikaa ja energiaa. Kurikan ei pidä ajautua samaan.

Jarmo Panula