Tinahäät ja muita juhlia

Perjantaista lähtien Kurikassa juhlistetaan kolmen päivän ajan kunnan 150-vuotissyntymäpäivää. Tulevaan viikonloppuun juhla on sijoitettu, sillä Kurikan kuntakokous päätti kunnallishallinnon perustamisesta 15.12.1867. Toimintansa kunta aloitti vuoden vaihduttua. Kunnasta tuli kauppala vuonna 1966 ja kaupunki vuonna 1977.

Syntymäpäiväsankarin juhlatapahtumat järjestetään ymmärrettävästi Kurikan keskustassa, sillä kyse on aikoinaan Kurikaksi nimetyn alueen merkkivuodesta. Kaikille kuntalaisille avoimet tilaisuudet pidetään lauantaina Kurikan torilla ja Monnarilla. Jurvalaiset pääsevät juhliin mukaan esimerkiksi hyödyntämällä kaupungin järjestämiä linja-autokuljetuksia.

Juhlien aiheita uuden Kurikan alueella riittää lähiaikoina. Esimerkiksi Jurvan ja Kurikan kuntaliitos toteutui vuodenvaihteessa kymmenen vuotta sitten.

Investointeja ei Jurvaan ole kovin paljon ensi vuoden aikana tulossa, mutta toivottavasti edes kakkukahvit kaupunki meille tinahäiden kunniaksi vuoden aikana tarjoaa.

Tinahäitä suurempi asia on se, että Jurvan itsenäistymisestä tulee ensi vuonna kuluneeksi 160 vuotta. Syksyllä 1859 Jurva sai luvan erkaantua Laihiasta omaksi kirkkoherrakunnaksi ja juuri siitä katsotaan Jurvan itsenäisen taipaleen alkaneen.

Jurvan historiaa yhteen kokoavasta teoksesta ei tätäkään tietoa voi tarkistaa, sillä kyseistä kirjaa ei ole tehty. Sen sijaan on turvauduttava muun muassa Laihian ja Jurvan seurakuntien historiaa käsitteleviin teoksiin.

Juhlatoimikuntaa ei ilmeisesti ensi vuodelle ole vielä perustettu. Tehtäviä sille varmasti löytyy.