Tilanne ei ole ohi hetkessä

Poikkeusolot Suomessa jatkuvat ainakin 13. toukokuuta saakka. Edessä on siis vielä vähintään kuusi pitkää viikkoa, jolloin koulut ovat kiinni, vanhainkodeissa ei saa vierailla ja 70-vuotiaita suositellaan pysymään erillään muista.

On kuitenkin todennäköistä, että tilanne ei pääty vielä toukokuussakaan. THL:n arvio viime viikolta on, että epidemia kestää 4–6 kuukautta. Se siis jatkuu todennäköisesti vähintään heinäkuuhun saakka. Huippu tavoitetaan toivottavasti aiemmin.

Ravintoloiden sulkeminen toukokuun loppuun saakka on enne tulevasta. Näyttää selvältä, että ainakaan kaikkia rajoituksia ei pureta vielä 13. toukokuuta.

Monessa kodissa on laskettava kymmeneen ja asennoiduttava nykyiseen tilanteeseen. Rajoitukset jatkuvat vielä pitkään. Niiden ihmisten, joiden elämäntilanne on vakaa ja turvallinen, kannattaa ottaa tilanne rauhallisesti. Rajoituksia vastaan ei pidä ryhtyä pullikoimaan siksi, että ne alkavat tylsistyttää.

Suurempaan huoleen on syytä muualla. Moni apua tarvitseva koululainen voi nyt pudota kelkasta, moni omaishoitaja uupua ja monessa epävakaassa perheessä tilanne voi riistäytyä käsistä. Perussairauksista kärsivien terveystilanne voi heikentyä.

Yhdessäkään kunnassa ei pidä nyt lomauttaa henkilöstöä, joka voi olla näitä vaikeuksia vastaan kamppailtaessa avuksi.

Voimme lohduttautua sillä, että rajoitukset ovat purreet. Tartunnat eivät leviä Suomessa kiihtyvällä tahdilla, vaan kohtuullisen tasaisella. Tästä on hyötyä.

Jarmo Panula