Tiestön menetys on katkera pala

Kaupunginvaltuutettu Anna-Liisa Myllymäki (kok.) nostaa lehdessämme esiin laajasti huolta herättävän aiheen eli tiestön kunnon. Aihe on kipeän ajankohtainen Jurvassa.

Ely-keskus ilmoitti lokakuussa pudottavansa paikkauslistaltaan 670 kilometriä pohjalaisteitä. Syy on yksinkertainen: korjauksiin ei ole rahaa. Pois pudotetut tiet ovat niin huonossa kunnossa, että yksittäisten vaurioiden korjaaminen ei enää auta vaan tarpeen olisi perusteellinen remontti.

Jurvassa päällystepaikauksia ei enää tehdä Vaasantien Kirkonkylä-Koskimäki-välille, Kesti-Närvijoki-välille, Metsäkyläntielle, Niemenkyläntielle eikä osuudelle Hautamäentietä.

Lopputulos alkaa jo nyt näyttää dramaattiselta. Esimerkiksi yksi paikkakunnan pääteistä, Vaasantien osuus Kirkonkylästä pohjoiseen on hurjassa kunnossa. Jäätymisen ja sulamisen vuorottelu on tehnyt tehtävänsä.

Kyse on totta kai rahasta ja sen jakamisesta. Liikaa rahaa ei ole viime vuosina näkynyt tienhoidossa sen enempää kuin vanhustenhoidossa tai perusopetuksessakaan.

Jos kuitenkin joillakin paikkakunnilla tärkeimmätkin väylät jätetään korjaamatta, se tuntuu kannanotolta.

Tapa keskittää väylärahat suurten kaupunkien välille on päätös, joka jokaisessa eduskunnan budjettiriihessä tehdään tietoisesti uudestaan. Linja on: maaseudulla teistä ei tarvitse huolehtia.

Kun jurvalaiset yrittäjät ja työssäkävijät laittavat iskunvaimentajiaan vaihtoon, paikka on katkera. Päätöstä varaosaliikkeen kassalle kävelemisestä ei ole tehty itse.

Liikenneturvallisuutta vaarantavat vauriot on luvattu korjata. Sen työn voi aloittaa heti.

JARMO PANULA