Teatteri voi tarjota terapiaa

Jurvan teatteri tuo tänä syksynä lavalle näytelmän Aatamin puvussa ja vähän Eevankin. Näytelmävalinta on tehty jurvalaisen elokuvanäyttelijä Sirkka Sipilän kunniaksi. Nuorena kuolleen Sipilän syntymästä tuli toukokuussa kuluneeksi sata vuotta.

Vuosien varrella Jurvan teatteri on kerännyt mainetta maakunnassa harrastajateatterina, joka ei tyydy esittämään pelkkää maalaiskomediaa. Täällä on tehty voimakasta draamaa, kuten Puhdistus, Myrskyluodon Maija ja Liian paksu perhoseksi.

Moni harrastajaporukka olisi suurissa vaikeuksissa yrittäessään selviytyä näistä kunnialla.

Pienellä paikkakunnalla vielä taiteellisia arvoja tärkeämpää on kuitenkin harrastajateatterin merkitys yhteisölleen: meillä tehdään, meillä voi harrastaa ja meillä pääsee näkemään.

Joidenkin taiteenlajien harrastaminen on monella suunnalla maaseudulla harmillisen yksinäistä puuhaa. Etelä-Pohjanmaa on asukkaiden ja harrastajanäyttelijöiden onneksi aktiivista teatterialuetta.

Koronavirusvuoden keskellä lipunmyynnin voi uskoa vetävän sen verran, mitä tilaan saa rajoitusten aikana ottaa. Kun tänä vuonna on jouduttu sulkeutumaan koteihin ja murheita on riittänyt, ilta teatterissa voi olla nyt parasta terapiaa.

Toivotaan sormet ristissä, että koronavirus ei vie teatterilta näytöksiä käsistä. Jokainen ymmärtää, että tämä vuosi on ollut useimmille rakennuksiaan lämmittäville yhdistyksille hankala, kun tulovirta on ehtynyt. Välillä yhdistyksille soisi hyvääkin onnea.

Jarmo Panula