Talouskasvu vetää töihin

Työllisyys on parantunut ja työttömyys laskenut. TEM:n tilastot kertovat positiivista uutista kesäkuun lopusta.

Työttömyys laski Etelä-Pohjanmaalla parisenkymmentä prosenttia vuoden takaiseen. Kurikassa luvut olivat vielä paremmat. Työttömien määrä väheni vuodessa kahdellasadalla eli työttömyys laski neljänneksen.

Positiivista suuntausta on myös, että työttömyys on entistä lyhytaikaisempaa. 75 prosenttia työttömistä työllistyy parin-kolmen kuukauden aikana. Heitä ei tällöin kosketa myöskään aktiivimallin ehdot.

Työllisyys on parantunut etenkin siksi, että maailmantalous kasvaa ja työmarkkinat vetävät.

Imu ulottuu myös pitkäaikaistyöttömiin ja yli 50-vuotiaisiin. Yli vuoden työttömänä olleiden määrä väheni maakunnassa peräti 40 prosentilla.

Yli 50-vuotiaiden työttömien määrä laski vuodessa 19 prosentilla.

Paljon keskustelua on herättänyt, mikä on keväällä lanseeratun aktiivimallin rooli työllisyyden parantumisessa.

Työttömien Keskusjärjestön mukaan työttömyyskorvausta leikattiin alkuvuonna 134 000 työttömältä aktiivimallin takia. Järjestö on huolissaan, että aktiivimallin takia työttömät joutuvat eriarvoiseen asemaan muun muassa asuinpaikan suhteen.

Työttömät ja moni muukin ovat varsin yksimielisiä siitä, että aktiivimallin 18 tunnin työvelvoite on epäonnistunut keino parantaa työllistymistä. Minityösuhde aiheuttaa turhaa byrokratiaa eivätkä yritykset ole valmiita sellaiseen vaivannäköön.

Sen sijaan työnhakuvalmennus näyttäisi toimivan ainakin heidän kohdallaan, jotka eivät ole harjaantuneet työnhakuun viime vuosina. Maaseudulla on ensiarvoisen tärkeää, että valmennus on saatavilla verkosta eikä sen takia tarvitse matkustaa kymmenien kilometrien päähän.