Susitilanne huolestuttava Jurvassa

Jurvan pahentunut susitilanne konkretisoitui maanantain ja tiistain välisenä yönä Tainuskylässä, kun maatilan pelästyneet naudat juoksivat pitkin metsiä ja aidat olivat kumossa.

Jurvan petoyhdysmies ja Jurvan metsästysseuran puheenjohtaja Erkki Koski lähti tarkistamaan tilanteen, ja häntä odotti järkyttävä näky, sillä eläimiä oli naapureiden pihoilla.

Osa navetan kaiteista oli jäänyt vauhkoontuneiden nautojen kauloihin. Lisäksi kolme nautaa oli jäänyt tunkioon kiinni.

Tiistaina iltapäivällä Jurvan metsästysseuran ja monien muiden yhdistysten ihmiset etsivät yhä kateissa olleita nautoja. Etsintäpyyntö tehtiin puolen päivän maissa. Pahimmillaan kateissa oli noin kymmenen nautaa. Edellispäivältä on näköhavainto ainakin kolmesta sudesta pellolla.

Tainuskylän lisäksi susia on nähty viime aikoina myös muualla Jurvassa. Esimerkiksi sunnuntain ja maanantain väliseltä yöltä on kuvahavainto kahdesta sudesta Koskimäen pururadalla.

Jurvan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Hautalan mukaan Jurvan susitilanne on pahentunut viime keväästä, kun on tullut uusia poikasia. Kesällä tehtiin eniten näkö- ja jälkihavaintoja susista, mitä koskaan aiemmin. Hautalan arvion mukaan Jurvassa on tällä hetkellä 20–30 sutta. Susia on etenkin Kirkonkylästä Norinkylän suuntaan olevalla alueella, Pirttikylässä, Närvijoella, Järvenpäässä, Sarvijoella ja Niemenkylässä sekä Tainuskylässä.

Nyt jurvalaisten kannattaakin olla varovaisia. Varsinkaan aamuisin ja iltahämärässä pienten lasten ei kannattaisi liikkua yksin. Onneksi kaupunki on jo järjestänyt muutamia koululaiskuljetuksia.

Jarno Ranta