Suoraa tukea tarvitaan

Kulutuksen äkkipysähdys ajaa nyt vaikeuksiin erityisesti pieniä yrityksiä. Myös monista jurvalaisista yrityksistä viesti on selvä: asiakasmäärät ovat vähentyneet.

Katukuvassa tilanne jo näkyy. Yksi kahvio on ollut viime viikosta lähtien varmuuden vuoksi kiinni, perjantaina sulkee toinen. Jos hallitus muuttaa ravintolat noutoruokapaikoiksi, huolta herättävä muutos jatkuu. Jurvassa on myös monia, monia muita pienyrityksiä, joiden palvelut vaativat kasvokkaisia tapaamisia.

Näyttää siltä, että asiakaskato on vain otettava vastaan.

Suomen linja on se, että epidemian leviämistä halutaan hidastaa kovilla keinoilla. Rajoitukset ovat kiristymässä eivätkä höltymässä.

Suomi on ollut toimenpiteitä tehdessään myös hyvin yksimielinen. Oppositiostakin on vaadittu lähinnä nykyistä kovempia toimia. Vain edunvalvontajärjestöt muistuttavat, miten kipeää tämä monille tekee.

Syynä tähän on se, että missään ei näytä olevan sellaista kristallipalloa, josta voisi tarkasti ennustaa, mitkä toimet tässä tilanteessa ovat parhaimpia. Siksi onkin aivan oikein, että ihmishengillä pelattaessa päätöksiä tehdään varman päälle.

Kun maan hallitus kuitenkin rajoittaa ihmisten liikkumista yrityksiin, siltä tarvitaan vastavuoroisesti järkevästi kohdennettua apua yrittäjille. Yrittäjien viesti on, että nyt tarvitaan myös suoraa tukea, ei vain lainaa tai maksujen lykkäyksiä.

Jurvan kokoisella paikkakunnalla on helppo ymmärtää, että jokainen konkurssi on iso inhimillinen tragedia.

Jarmo Panula