Suojamaskeista iso kohu

Suomessa on kohistu maskisuosituksesta. Suojamaskeilla on tarkoitus välttää koronavirustartunnat.

Mutta auttaisiko suositus, koska omaehtoista karanteeniakaan monet suomalaiset eivät ole noudattaneet? Tarvitaan kovempia keinoja.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru jyrähtikin maanantaina, että Suomi aikoo ottaa käyttöön pakollisen karanteenin, joka määrätään kaikille riskimaista Suomeen matkustaville.

Pitäisikö myös maskisuosituksesta tulla pakollinen? Kunhan tulisi ensin suositus, joko valtakunnallinen tai alueellinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja hallituksen piti antaa maskisuositus jo viime viikolla. Sitä ei tullut. Turku ei sitä odotellut vaan suositteli ensimmäisenä kaupunkina Suomessa suojamaskien käyttöä joukkoliikenteessä koulujen alkaessa.

Ruuhka-aikoina busseissa voi olla täyttä, eikä turvavälejä ole mahdollista noudattaa. Mikäli mahdollista, matkustaminen kannattaa ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Näin kaupunki suositteli nettisivuillaan.

Kurikan kaupunki ei lähde Turun linjalle vaan odottaa, mitä THL ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri päättävät lähiaikoina. Kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusan ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukon mukaan tilanteeseen on varauduttu ja keskusteluyhteys on sairaanhoitopiirin infektioylilääkäriin ja JIK:n johtavaan ylilääkäriin.

Etätyökin puhuttaa. Se päättyi Kurikan kaupungissa maanantaina, ja nyt kaupunki on tehnyt kyselyn etätyöstä työntekijöilleen. Kurikka palaa uudestaan etätyöhön, jos tilanne sitä vaatii. Valmiudet siihen ovat.

Jarno Ranta