Sijoitus jaksamiseen

Monilla meistä on edessä pieni pääsiäisloma. Lomailtaviksi tipahtaa viikonvaihteessa ylimääräinen perjantai ja maanantai.

Juhlapyhä on kristillinen, mutta siitä pääsevät nauttimaan muutkin, on sitten uskoa korkeampiin voimiin tai ei. Se tietää useimmilla aloilla tervetullutta hengähdystaukoa arjen puristuksesta.

Muutama vuosi sitten juhlapyhistä käytiin kovaa keskustelua. Sipilän hallitus esitti käytännössä, että helatorstai ja loppiainen muutetaan työpäiviksi. Niitä vastaava määrä tunteja haluttiin saada muutettua työajaksi. Tämän keskustelun lopputulemana syntyi myöhemmin kilpailukykysopimus, jossa vuosityöaikaa pidennettiin.

Sopimus toi tullessaan yrityksille mahdollisuuksia taloudellisiin hyötyihin, mutta työntekijöiden suussa kikystä muodostui kirosana. Viime kuukausien työehtosopimusneuvotteluissa lisätunneista on luovuttu.

Keskustelu keskelle viikkoa osuvista juhlapyhistä on monella tavalla mielenkiintoista.

Suurella osalla suomalaisista ei ole aavistustakaan, miksi vaikkapa helatorstaita vietetään. Siinä mielessä sen vapaana pitämiselle on vaikea nähdä perusteita.

Näillä arkivapailla on kuitenkin suuri arvo työssäkäyville. Kun tasainen tekemisen rytmi rikkoutuu hetkeksi, arjesta ehtii palautua tavallista viikonloppua paremmin. Työelämä on monilla aloilla hyvin hektistä ja vaativaa.

Lepopäivien merkitystä ei pidä väheksyä. Hyvä työnantaja osaa nähdä lisävapaat myös sijoituksena työntekijöidensä jaksamiseen.

Siispä: leppoisaa pääsiäistä kaikille!

Jarmo Panula