Seuraajia menestyjille

Kultaa, hopeaa ja pronssia, jokaista kolmea laatua matkasi sunnuntaina kaksi päivää kestäneiden kisojen jälkeen Savosta Jurvaan. Jurvan metsästysseuran liikkuvan maalin ampujat onnistuivat lähes täydellisesti viikonloppuna käydyissä Suomen Veteraaniampujien mestaruuskisoissa. Yksikään matkassa olleista miehistä ei jäänyt mitaleitta ja huonoinkin kisoista otettu sijoitus oli neljäs.

Ammunta on pienten, mutta uskollisten piirien laji. Jostain syystä se ei ole saavuttanut suurten massojen suosiota, vaikka menestystä suomalaiset ovat eri ammuntalajeista niittäneet jopa olympialaisia myöten. Tutuin ammuntaan liittyvä laji suurelle yleisölle taitaa tällä hetkellä olla ampumahiihto – ja sekin Kaisa Mäkäräisen viime vuosien hyvän menestyksen ansiosta.

Totta on, että ammunta ei ole se kaikkein edullisin harrastus. Vaikea on kuitenkin uskoa, että se olisi peruste, jolla laji harrastusvalikoimasta pudotettaisiin pois. Yhtä lailla jääkiekkoilijat, ratsastajat ja moottoriurheilijat tietävät, mihin he rahansa laittavat.

Hankalaksi ammunnan harrastamisen aloittamisen tekee sitä varten tarvittavien lupien ja välineiden hankinta. Huolta on myös pidettävä siitä, että aseita säilytetään säädösten velvoittamalla tavalla. Näitä asioita ei kuitenkaan pidä säikähtää ennalta. Myös mopoharrastajan on ajettava mopokortti – ja sitä puolestaan on vaikea uskoa, että mopolla ajaminen jäisi siitä kiinni, että kortin hankkiminen on niin hankalaa.

Ammunnalla on Jurvassa hienot harrastustilat ja kokeneita lajin osaajia, joten apua ja neuvoja aloitteleva harrastaja varmasti saa. Yksin ei lajista kiinnostuneen tarvitse jäädä.