Selvä parannus kirjastossa

Omatoimikirjasto, etälääkäri, digitaalinen pankkikonttori. Monille palvelujen digitalisoituminen voi tuntua jopa pelottavalta.

Muutokseen yhdistyy kokemus siitä, että henkilökohtainen asiakaspalvelu katoaa maaseudulta ja asioita täytyy osata hoitaa itse sähköisesti. Esimerkiksi iäkäs väki ei tähän ole välttämättä tottunut, joten muutokseen yhdistyy huoli siitä, että omia asioita ei enää saa hoidetuksi. Huoli on osaksi aiheellista.

Omatoimikirjaston tulo Jurvaan on hyvä esimerkki siitä, miten nykytekniikan avulla palvelutasoa maaseudulla voidaan myös aidosti parantaa.

Jos aiemmin kirjastoon ei ole päässyt viikonloppuna tai myöhään illalla, mutta jatkossa pääsee, ei muutosta voi kutsua muuta kuin parannukseksi.

Omat kokemukseni omatoimikirjastosta vastaavalta pieneltä paikkakunnalta, Ylistarosta, ovat loistavia. Kun asuin siellä, kirjasto oli Jurvan tapaan auki henkilökunnan kanssa vain arkisin. Jos kirjastoon halusi ehtiä tällä aikavälillä, työssäkäyvän piti koukata sinne suoraan työpäivän päätteeksi.

Omatoimiajan ansiosta kirjastoon pääsi kuitenkin käytännössä juuri silloin kun parhaiten ehti. Usein se oli sunnuntaina.

Jos osaat tankata bensa-automaatilla tai nostaa rahaa pankkiautomaatista, osaat myös käyttää omatoimikirjastoa. Samalla tavalla kirjaston ovella täytyy näyttää korttia automaatille ja näpytellä tunnusluku.

Omatoimikirjastojen yleistyminen Suomessa ei ole myöskään tuntunut tuovan mukanaan ikäviä sivuvaikutuksia. Henkilökunnalta se ei työtä vie. Kameravalvonta taas pitää ilkivallan tekijät kurissa.

Jarmo Panula