Rokotuksilla iso merkitys

Kunnat ovat maanantaista lähtien voineet aloittaa kaikkien 12–15-vuotiaiden koronarokotukset, kun valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta viime viikon torstaina. Aiemmin koronarokotetta tarjottiin vain 12–15-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.

Kunnat vastaavat koronarokotuksista, ja niitä voidaan järjestää kouluterveydenhuollossa tai koronarokotuspisteissä. Jurvassa koululaisten rokotuspäivä on ensi viikon keskiviikkona.

On tärkeää, että rokotuksessa käy mahdollisimman moni, sillä se suojaa nuorta ja hänen läheisiään koronavirustaudilta.

Tähän asti nuoret ovat harvoin sairastuneet vakavaan koronatautiin, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että sairaalahoitoa vaativa koronatauti ja pitkät oireet tai jälkitaudit ovat myös nuorilla mahdollisia.

Nuorten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että he saavat käydä lähikoulussa ja harrastustoiminnassa mahdollisimman vähillä rajoituksilla. Jos tauti pääsee yhä voimakkaasti leviämään, uudet kireät rajoitukset uhkaavat. Rokotuksilla voidaan ehkäistä tai ainakin pienentää riskiä, että yhteiskunta taas sulkeutuu dramaattisesti.

Alaikäisiä ei kuitenkaan saa pakottaa ottamaan koronarokotetta, vaan he saavat päättää siitä itse. Ehtona on, että terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että he ovat ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykeneviä päättämään hoidostaan.

Mikäli nuoret eivät pysty päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan heidän huoltajiensa suostumus. Sen pyytää rokotuksia järjestävä kunta.

Jarno Ranta