Rahaa tarpeelliseen

Vastakkainasetteluun on helppo lipua, mutta tulokset ovat harvemmin kovin hedelmällisiä. Asioita on kuitenkin lopulta hyvin vaikea arvottaa, sillä jokin investoinneissa mukana oleva hanke on voinut odottaa vuoroaan kauan.

Näin totesi Kurikan vs. talousjohtaja Marjukka Kätevä viime viikolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin Kurikan kaupungin ensi vuoden talousarviota. Toimittaja laittoi keskustelun aikana vastakkain Kurikan urheilukentän 200 000 euron katsomohankkeen ja mahdollisuuden, että kyseinen summa voitaisiin käyttää esimerkiksi lääkäripalveluiden hankkimiseen.

Asian ei pitäisi periaatteessa olla kovin vaikeasti järjesteltävissä. Valtuusto tekee määrärahamuutoksia muutoinkin pitkin vuotta sen mukaan, mihin rahaa on kulloinkin löydettävä. Silloin toinen osasto joustaa ja muuttaa suunnitelmiaan tärkeämmän asian vuoksi. Kuluvan vuoden aikana valtuusto on myöntänyt lisää rahaa muun muassa Jikille.

Investointilistalla pitkään mukana oleminen ei saa olla syy sille, miksi kaupunki jonkin hankkeen päättää juuri nyt toteuttaa.

Kuntalaisten verorahoja on käytettävä sellaisiin asioihin, joihin on oikea tarve tässä, nyt ja vielä tulevaisuudessakin. Sellainen on muun muassa toimivan ja kuntalaisille tasa-arvoisen palvelurakenteen luominen.

Kaupunginvaltuusto puntaroi ensi vuoden talousarviota kokouksessaan maanantaina. Suuret linjat ovat selvät: Jalasjärven yläasteen peruskorjauksessa on päästävä vauhtiin, sillä koulusta on tullut selkeä terveysriski. Muista hankkeista kokouksessa kannattaa jo käydä keskustelua.