Pyhä heinäkuu

Jos heinäkuussa tarvitsee palvelua kuntien ja kaupunkien viranhaltijoilta, on aikamoisessa motissa. Sama tapahtuu, mikäli on tarvetta vaikkapa Kelan tiskille tai veroviraston toimipisteeseen. Ovet ovat kiinni, sillä onhan pyhä heinäkuu ja kaikki ovat lomalla – paitsi monet opiskelijat. Pelkästään ajatus siitä, että hekin olisivat oikeutettuja hengähtämään pienen hetken Suomen suvessa, nosti sellaisen itkun ja porun lehtien palstoilla, ettei moista ole hetkeen nähty.

Se, että virastotalot pitävät ovensa säpissä täsmällisesti joka heinäkuu, on puolestaan käytäntö, jota ei sovi kyseenalaistaa.

Tottahan toki netti on aina avoinna. Siellä palvelut ovat saatavilla ympäri vuoden ja vuorokauden. Tosin Jurvassakin asuu ikäihmisiä, jotka eivät käytä nettiä. Lisäksi virastojen nettisivut lomakkeineen ovat sellainen viidakko, jossa pärjää ainoastaan suurella kokemuksella ja rautaisella mielenlujuudella. Ei siis mikään ihme, jos kasvoikkain asiointi on monelle mielekäs vaihtoehto.

Kesälomien sijoittaminen pelkästään heinäkuuhun on jäänne entisajan lomailusta.

Nykyajan yhteiskunnassa toimitaan ympäri vuoden. Ei ole varaa yhteen toimettomaan kuukauteen. Valtaosissa yrityksiä vuosilomat porrastetaan pitkin kesäkuukausia ja homma toimii.

Kuntien ja kaupunkien palkkalistoilla on myös työntekijöiden ryhmiä, jotka eivät voi koskaan lomailla yhtä aikaa. Esimerkiksi terveys- ja hoivapalveluita ei voi laittaa telakalle yhdeksi kuukaudeksi.

Heidän vastapainoksi jokaisesta pitäjästä löytyy aina pari viranhaltijaa, joita on erittäin vaikea saada kiinni vuodenajasta riippumatta. Joku ei halua olla koskaan tavoitettavissa. Mitäpä sillä on heille väliä, sillä kuntalaiset sen maksavat.