Pidä naapurissa valot päällä

Lokakuu on yrittäjäkuukausi ja monissa lehdissä julkaistaan sen kunniaksi yrittäjänumero. Niin meilläkin, ja yrittäjänumero on nyt tässä.

Tuomme esiin yrittäjätarinoita. Niiden kautta aukeaa samalla näkymää sille, millainen merkitys yrittäjillä on alueelleen.

Tässä numerossa kerrotaan muun muassa siitä, miten jurvalainen Pekka Luhtala on ollut West Weldingin ja Viafinin kautta mukana tuomassa työtä sadoille.

Suurteollisuuden putkistourakat ja sellutehtaiden huoltoseisokit eivät välttämättä kuulosta mediaseksikkäältä, mutta niiden kautta yritysten työntekijät saavat tililleen kuukausipalkan ja ruokaa pöytään. Luhtalan yrittäjätarina itsessään on upea.

Muutama muukin yritysaihe nostetaan esille: Hiipakan ja Hakolan hyvä myynti koronasta huolimatta, jurvalaislähtöisten naisyrittäjien Taru Ketosen ja Sanna Saarenkedon tarinat. Ja toki juttu eläinlääkäri Urpo Huolmanista, joka ei millään malta jäädä eläkkeelle.

Samalla tosiasia on se, että tämä vuosi on ollut valtavalle määrälle yrittäjiä täydellinen katastrofi. Siitä tämä lehti kertoo paljon vähemmän, koska harvalla yrittäjällä on intoa tulla julkisuuteen kertomaan, miten huonosti juuri nyt menee.

Mediallekin aihe on hankala. Raportoimme paljon koronan uhasta. Samalla tiedossa on palvelualojen yrittäjien ahdinko, kun ihmiset pysyttelevät tavallista enemmän kotona.

Jos jotain paikallislehti kuitenkin voi tässä tilanteessa painottaa, se on paikallinen kulutus. Meillä on täällä rautakauppa, autokorjaamoja, vaatekauppoja, lankamyyntiä, huonekaluvalmistusta ja niin edelleen. Jos haluat pitää kotinurkkien yritysten tiloissa valot, älä tilaa tavaraa netistä.

Jarmo Panula