Perusta vlogi ja puhu politiikkaa

Laaja Kurikka sai sunnuntaina vaalivoittajaksi nukkuvien puolueen. Lähes 7 000 kurikkalaista totesi, että ei paljon kiinnosta. Vaalit voittanut keskusta keräsi reilu 3 600 ääntä.

Äänensä Kurikassa käytti vain 58,3 prosenttia äänioikeutetuista. Viime vaaleissa äänestysprosentti oli 64,9. Aktiivisuus laski joka ainoalla kaupungin äänestysalueella.

Suurimmat vahingot kärsi kanta-Kurikka, jonka kahdella suurimmalla äänestysalueella, Kirkolla ja Nummen alueella, nähtiin kaupungin pienimmät äänestysprosentit. Samalla kanta-Kurikan edustus valtuustossa pieneni kolmella valtuutetulla.

Hyvin merkittävä osa kurikkalaisista totesi siis, että ihan sama. He todennäköisesti kokivat, että heidän äänensä ei vaikuttaisi mihinkään.

Päätöksentekoon suhtaudutaan välinpitämättömästi, koska oman elämän ei koeta muuttuvan, on vallassa mikä puolue tahansa. Pitkällä aikavälillä kertynyt pettymys eduskuntatason politiikkaan heijastuu kuntavaaleihin.

Samalla media voisi toimia paremmin. Voisimme havainnollistaa paremmin, että kuntademokratia on se mekanismi, joka muuttaa Jurvassa puheen skeittiparkiksi ja lääkäriksi, ei keskustelu puskaradiossa.

Mikä taas korjaisi pettymyksen ja välinpitämättömyyden? Se on vaikea kysymys. Tutkitusti vähiten äänestävät vähäosaiset.

Yksi keino nostaa äänestysintoa on viestintä. Ehkä Kurikassakin joku valtuutettu voisi perustaa videoblogin. Siinä hän avaisi paikallispoliitikon elämää. Sitten vain linkkiä rohkeasti paikalliseen Facebook-ryhmään ja keskustelemaan.

Näiden vaalien jälkimainingeissa tuntuu, että se olisi demokratiateko, josta voitaisiin maksaa pieni palkkio.

Jarmo Panula