Perinnettä kerrakseen

Kuka olisi aikoinaan uskonut, että yksi paikkakunnalla todennäköisesti hiukan sattumalta aloitettu tapa olisi yhä voimissaan vielä lähes 40 vuotta myöhemmin? Jurvan Sanomien pääsiäisperinteeksi muodostunut lankalauantain Trullikuvaus on kyseiset vuodet kestänyt. Se kerää vuosittain suuren määrän paikkakunnan pieniä ja vähän isompia trulleja hetkeksi yhteen Jurvan keskustaan.

Paikalle tulevilta trulleilta ei kuvauksessa kovin mahdottomia vaadita: vain hetken paikallaan pysymistä, jotta kulloinkin vuorossa oleva kuvaaja saa tilanteen ikuistettua. Jo muutamana vuonna Trullikuvauksessa on testattu myös noitien lausuntataitoja. Yhteislausuntana esitetty Virvon varvon -loru on nimittäin myös videoitu.

Tänä vuonna Trullikuvaukseen saapui paikalle upeasti reilu 70 trullittelijaa. Määrä on joka vuosi arvoitus eikä ole edes riippuvainen lankalauantaille luvatusta säästä. Vuosi sitten pääsiäistä vietettiin nimittäin paljon talvisemmissa olosuhteissa ja virpojia saapui silti kuvattavaksi noin 90.

Jurvan Sanomien edustajana paikalla olevalle tuokion kestävä tapahtuma on samanaikaisesti aivan hirvittävän hauska ja melkoisen jännittävä.

Kokenutta kuvaajakin alkaa nimittäin hiukan hermostuttaa, kun ensimmäinen aalto trulleja saapuu paikalle. Silloin alkaa jo mielessä pyöriä, riittävätkö palkaksi hankitut suklaamunat ja ovatko trullit paikoillaan pysyvää laatua.

Perinteeksi Trullikuvaus on kuitenkin muodostunut lehden lukijoiden ansiosta. Jos esimerkiksi lasten vanhemmat eivät haluaisi olla mukana tämän perinteen vaalimisessa, ei kuvaustakaan järjestettäisi.

Pitäkää trulliasunne tallessa! Seuraavaan kuvaukseen ei ole enää kuin vuosi aikaa.