Paikka luonnossa

Jurvassa, Kurikassa ja Jalasjärvellä - tai oikeastaan koko Suupohjan alueella aina rannikolle saakka - ovat jo pitkän aikaa puhuttaneet asutuksen lähellä liikuskelevat sudet.

Tassujen jälkiä on kuvattu, tutkittu ja asiantuntijoiden toimesta jopa tunnistettu. Joku on nähnyt suden jolkottelevan ja toinen on nähnyt jäänteet, jotka susi ruokailunsa jälkeen jättänyt. Lisäksi on tehty susihavaintoja, jotka eivät ole pitäneet paikkaansa.

Kukaan ei kieltäne, etteivätkö sudet liikkuisi lähellä asumuksia. Havaintoja on tehty ja myös poliisi on ryhtynyt toimenpiteisiin.

Esimerkiksi Kurikassa asutusalueella kuljeskellut susi karkotettiin tammikuussa kauemmaksi. Apuna olivat riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apuhenkilöitä.

Erkki Pulliainen, joka tunnetaan myös lempinimellä Susi-Pulliainen, on suomalainen eläintieteilijä, tietokirjailija ja entinen poliitikko. Hän väitteli filosofian tohtoriksi susien biologiasta vuonna 1965.

Susien kanssa elänyt ja niiden suojelua voimakkaasti ajanut Pulliainen teki viitisen vuotta sitten susikannan rajoittamiseksi ehdotuksen Metsästäjä-lehden pääkirjoituksessa. Hän katsoi tuolloin, että tapporaha häirikkösuden ampumisesta olisi parasta susikannan suojelua.

Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta kun sen reviiri alkaa siirtyä ihmisen asuinalueille on syytä rajoittaa sen levinneisyyttä. Häiriköksi ei voitane vielä pikaisesti jonkin alueen läpi juossutta sutta vielä kutsua, mutta toistuvasti alueella viihtyvälle yksilölle määrite jo sopii.

Oli tilanne mikä tahansa, ei kyseessä ole sellainen luontoystävä, jonka iltalenkillään toivoisi kohtaavansa.

>>>>>>> Stashed changes