Päättäjä, näytä esimerkkiä kunnioittavasta käytöksestä

Jurvassa on revitty irti vaalimainoksia viikonloppuna. Ilkivalta ei ole Suomessa uutta eikä harvinaista, mutta joka kerta se on tarpeetonta ja turhauttavaa. Samaa vaalimainosten tärvelyä on nähty myös muualla Kurikassa ja esimerkiksi Vaasassa.

Vaalit ansaitsevat erityisrauhan. Vaikka toisten ehdokkaiden ajatukset eivät vastaisi omia, kaikille kuuluu oikeus tehdä vaalityötä ilman häirintää. Suosio ratkaistaan sen jälkeen vapailla vaaleilla. Se on yhdenlainen sivistysvaltion mittari.

Miten vaalirauhaa voisi edistää? Jurvan tapauksessa on mahdotonta sanoa, ovatko mainoksia repineet nuoret, humalaiset pelleilijät vai joku, jolla on poliittisia motiiveja.

Politiikan puolella esiin täytyy silti nostaa esimerkin tärkeys. Eri puolueiden keskeisten päättäjien täytyy näyttää valtakunnallisesti esimerkkiä siitä, millaista on mallikas käytös politiikassa.

Populismin nousun, Donald Trumpin ja muiden viime vuosien ilmiöiden myötä näkyvillä on ollut huolestuttavia malleja. Avoin some-pilkka, meemien tekeminen ja kaikenlaiseen suoraan toimintaan kannustaminen ovat nostaneet päätään.

Ne ovat vääriä tapoja tehdä politiikkaa. Eri mieltä voi olla myös fiksusti.

Oma lukunsa ovat politiikkaan pettyneet. Kuinka kunnioittaa demokratiaa, jos valtiolta ei tunnu saavan apua hädässään? On köyhyyttä, sairautta ja syrjäytymistä.

Näissäkin vaaleissa valitaan päättäjiä, joiden tehtäviin kuuluu etsiä keinoja, joilla tästä ihmisryhmästä mahdollisimman harva tuntee tarvetta repiä vaalimainoksia.

Jarmo Panula