Oppia hakemisesta

Opiskelijoiden ja koululaisten kesätyöpaikat ovat olleet haettavissa jo jonkin aikaa. Kurikassa esimerkiksi kaupungin nuorille tarjoamia työpaikkoja piti hakea jo helmikuussa. Moni nuori toivoo paikan myös saavansa, vaikka hakijoita myös Jurvassa ja koko Kurikassa erityisesti halutuimpiin työpaikkoihin on usein runsaasti. Hyvin suuri osa paikoista avautuukin juuri kaupungin osastoilla tarjolla oleviin tehtäviin.

Työnantajalle valinta ei ole helppo. Hakijoiden joukossa on usein sellaisia henkilöitä, joiden vanhemmat saattavat olla kesätyöpaikkaa tarjoavalle taholle läheisiä, jopa sukulaisia. Samaan aikaan hakijana voi olla selvästi osaavampia nuoria valittavaan tehtävään, mutta valintaa ohjaa enemmän ystävyys, tuttavuus ja pahimmassa tapauksessa sukulaisuus.

Yksityisyritysten valinnoista päättää toki omistajataho haluamallaan tavalla, eikä näihin siten ole puuttumista.

Tilanne muuttuu kyseenalaiseksi silloin kun julkisiin tehtäviin valitaan kesätyöntekijöitä tai sijaisia. Jos silloin valintaan vaikuttaa se, että hakija on julkisissa tehtävissä olevan henkilön lapsi, kummityttö tai veljenpoika, tulee valintaperusteiden silloin olla erityisen hyvät.

Perusvaatimuksena on se, että nämä kesätyöpaikat laitetaan julkiseen hakuun. Kurikassa näin on onneksi toimittu.

Työpaikkaa ei myöskään sitä hakeneiden kesken arvota, vaan jokainen nuori on päässyt Kurikassa kertomaan haastattelussa, miksi olisi sopiva henkilö tarjolla olevaan työpaikkaan. Tämä on oikea tapa, sillä näin nuori oppii tärkeitä työssä hakemisen taitoja. Kurikassa nuoria on kesätyöpaikkoja varten muun muassa videohaastateltu. Se on tätä päivää myös työmarkkinoilla yleisesti.