Omia rajoja turvallisesti

Jurvassa, Kurikassa ja Jalasjärvellä on keskusteltu viime vuosina moporadan hankkimisesta alueen asukkaille. Tämä keskustelu aktivoitui Kurikan kaupunginvaltuustossa elokuun lopussa, kun Kurikan keskustan valtuustoryhmä esitti valtuustoaloitteen mopoilijoiden kiihdytyssuoran saamisesta Jurvaan, Kurikkaan ja Jalasjärvelle.

Mopoilulle tarkoitetulle ajoalueelle olisi varmasti tarvetta esimerkiksi Jurvassa, sillä se rauhoittaisi liikennettä taajamassa.

Silloin tällöin liikenteessä tulee vastaan mopoilijoita, jotka ajavat toisiaan vastaan kilpaa, mikä aiheuttaa vaaratilanteita. Eikä tässä kaikki. Osa mopoilijoista keulii keskellä ajorataa, vaikka vastaan tulee autoja.

On väärin syyttää nuoria kaikesta. Vanhempien on kasvatettava lapsensa myös turvalliseen liikennekulttuuriin. On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät vanhempien silmät ja korvat näe ja kuule kaikkialle. Myös lapsilla pitää olla järkeä päässä. Mutta lapsilta ja nuorilta ei pidä viedä elämisen iloa.

Erilaisten asioiden kokeilu kuuluu lapsuuteen ja nuoruuteen. Yksi tällaisista on mopoilu. Varmasti mopolla on kiva kokeilla omia rajojaan, mutta se on tehtävä turvallisesti ja liikennesääntöjen mukaan.

Erikseen mopoilijoille tarkoitettu kiihdytyssuora varmasti ainakin vähentäisi riskitilanteita liikenteessä.

Kiihdytyssuoran pitäisi olla riittävän lähellä keskustaa, että sinne on lyhyt ja helppo osata. Sellaiseksi riittäisi noin 300–400 metrin tiepätkä, joka olisi eristettävä muulta liikenteeltä. Siinä jokainen mopoilija voisi kokeilla omia rajojaan turvallisesti.

Jarno Ranta