Oma valinta vaikuttaa

Kulutusvalintojen tekeminen on nykypäivänä suosittu kinastelun aihe. Ilmastonmuutoksesta ja vihreistä valinnoista puhutaan mediassa niin paljon, että vastareaktioita on noussut.

Keskustelu menee usein tappelemiseksi: toisella puolen aitaa koetaan, että maalla asuva yksityisautoilija nostetaan tikun nokkaan, toisella puolen nauretaan lentävälle vegaanille.

Lähiruoan suosiminen on valinta, josta kaikille yhteistä maaperää löytyy. Harvaa tuntuu hermostuttavan, että kaupassa suositaan tuotteita, joista tuottoa jää lähiseudun yrittäjälle. Oman maakunnan peruna, porkkana ja leipä ovat esimerkkejä myös luonnon kannalta erinomaisista valinnoista. Julkaisemamme juttu jurvalaisten ruokakauppojen lähiruokavalikoimasta kertoo, että saatavuuden kannalta tilanne on meillä päin hyvä. On kyse sitten ympäristöstä tai taloudellisista vaikutuksista, omien kulutusvalintojen tiedostaminen on tervettä.

Jos jurvalaiset suosivat hankinnoissaan paikallisia kauppoja, yrittäjiä ja tuottajia, sillä on paikkakunnan elävyydelle valtava merkitys.

Alle 4 000 asukkaan paikkakunnalla yksittäisten ihmisten tekojen merkitys on helppo ymmärtää. Monien liikkeiden asiakasmäärät ovat täällä kriittisiä. Jos oman kylän yrittäjää ei itse suosi, sitä tuskin tekee moni muukaan.

Oma lähikauppa on valintojen tekemiselle hyvä paikka. Leipä-, vihannes- ja lihahyllyllä on usein kaupoissa valinnanvaraa. On omalle lähiseudullesi eduksi, jos valitset hyllyn äärellä lähituotteen.

Jarmo Panula