Mommista markkinakikka

Kylmää luettavaa ja karua kerrottavaa. Näillä kuvauksilla lehdissä kauhisteltiin tiistaina Tilastokeskuksen julkaisemia tuoreita väestöennusteita. Niiden mukaan Etelä-Pohjanmaa menettää nykyisestä väestöstään vuoteen 2040 mennessä 19 000 ja Pohjanmaa noin 7 000 asukasta.

Kurikan väkiluku on kasvanut edellisen kymmenen vuoden aikana teennäisesti. Vielä vuoden 2005 tietämillä kaupungissa oli reilu 10 000 asukasta, mutta Jurvan ja Jalasjärven kanssa tehtyjen kuntaliitosten jälkeen väkiluku nousi reippaasti yli 22 000 asukkaaseen. Nyt Tilastokeskus ennustaa, että tämän vuoden lopussa Kurikan asukasluku on 20 669. Ennuste ei lupaile hyvää jatkoonkaan: vuonna 2040 Kurikan asukasluvun arvioidaan olevan enää noin 16 000.

Ennuste on ennuste. Sen toteutumiseen voidaan vielä vaikuttaa.

Pieniä myönteisiä vireitä on esimerkiksi luettavissa tämänkin lehden sivuilta. Jurvalaissyntyinen Jenni Ylikoski ja hänen Ilmajoelta kotoisin oleva puolisonsa päättivät perustaa kotinsa Jurvaan. Kesäkuussa perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi. Sirkushuveja, suuria ostoskeskuksia tai monipuolista viihde-elämää perhe ei nykyiseen elämäntilanteeseensa kaivannut. He valitsivat Jurvan, sillä täällä heidän mielestään on turvallista ja rauhallista kasvattaa lapsi.

Totta on, että tänä vuonna Jurvaankin on syntymässä ennätyksellisen vähän lapsia. Arvio on ollut, että ikäluokka jää alle kymmeneen lapseen. Päiväkodin ja koulun henkilökuntien virkoja ei kuitenkaan vielä kannata lakkauttaa. Loppujen lopuksi tarvitaan vain esimerkiksi muutama tukiverkostoa tarvitseva paluumuuttajaperhe, ja tilanne voi paikkakunnalla olla jo aivan toinen. Pysykää siis mommat ja paapat pitkään elossa. Ja asukaa Jurvassa.