Mistä voi valittaa?

Hallinto-oikeus on jälleen hylännyt yhden Kurikan kaupunginvaltuuston päätöksestä tehdyn valituksen.

Nurin meni Kurikan sote-keskushankkeesta tehty valitus, jonka käsitteleminen kesti oikeudessa noin vuoden. Valituksen vuoksi töitä terveyskeskuksen tontilla ei päästy aloittamaan suunnitellusti.

Kaikilla täysi-ikäisillä on oikeus vaatia kaupungin päätöksiin muutosta valittamalla. Valitusten tekemistä harkitsevia on kuitenkin syytä muistuttaa siitä, mikä on valituksen tehtävä.

Valituksen perusteella hallinto-oikeus ratkaisee, onko valituksen kohteena oleva päätös lainmukainen vai ei. Oikeus ei siis ota kantaa siihen, onko kaupungin päättäjien tekemä päätös typerä, kaupungille kallis tai tehty vajavaisten tietojen perusteella.

Sote-keskuksen tapauksessa äläkkä hammashoidon keskittämiskirjauksesta itsessään oli perusteltu. Rakentamisen poikkeuslupahakemuksessa puhuttiin pari vuotta sitten keskittämisestä, vaikka sellaisesta ei ole päätetty. Pytinkiä ei muutenkaan laajenneta sattumalta. Tästä on ollut syytä herättää keskustelua.

Oikeudelle tehtiin kuitenkin valitus siitä, että rakentamiseen varattiin rahaa. Valtuustolla on valta varata rakentamiseen rahaa, tapahtuu samalla erikoisia kiemuroita tai ei.

Kurikassa valituksia on tehty paljon ja käsittelyajat ovat pitkiä. Täytyy toivoa, että valitusten tekemisessä ei lähdetä mallista oppimisen tielle: en pidä päätöksestä, joten valitan siitä, niin tekevät muutkin.

Sellainen on kaikkien kannalta ajanhukkaa ja panee hankkeet jäihin. Joskus jäihin voi mennä myös itselle mieluisa hanke. Päätösten järkevyydestä täytyy keskustella kaupungin sisällä muulla tavoin.

Jarmo Panula