Milloin paluu normaaliin?

Eilen keskiviikkoaamuna STT osasi kertoa, että hallitus käsittelisi illalla niin sanottua exit-suunnitelmaa koronakriisistä. Suunnitelmassa on tarkoitus hahmotella, missä järjestyksessä ja millä tavalla epidemian vuoksi käyttöön otettuja rajoitustoimia puretaan.

Tieto eilisten neuvottelujen tuloksista ei ehtinyt tähän kirjoitukseen. Inhimillinen tarve exit-suunnitelmalle on joka tapauksessa palava.

Koronaväsymys on rajua. Ihmiset haluaisivat päästä jo eteenpäin. Ongelmana on tietysti se, että päättäjät eivät voi luvata aukottomasti kansalaisille päivämäärää, jolloin pandemia on ohi. Virus ei toimi sillä tavalla.

Kansalaisia helpottaisi kuitenkin tiekartta, joka johdattaisi meidät kriisin läpi. Siinä otettaisiin kantaa siihen, milloin päästäisiin palamaan tavalliseen elämään, jos tiettyjä rajoituksia ja tiettyä rokotustahtia noudatetaan. Silloin mukana olisi motivaattori myös rajoitusten noudattamiseen.

Tiekartassa olisi syytä kertoa myös syksyn näkymä. Mikä on paras asiantuntija-arvio siitä, miten voimme rokotettuna kansana käyttäytyä?

Tiekartan on syytä olla alueellinen, kuten avin kokoontumisrajoituksetkin tällä hetkellä ovat. Jos ja kun pandemiasta päästään maaseudulla eroon ennen suuria kaupunkeja, tietynlainen vapaus täällä täytyy myös koittaa ennen kaupunkeja.

Maskien käyttöön kaupoissa olemme tottuneita. Matkustamisrajoituksetkin voivat jäädä eivätkä suuret festarit ole tarpeen.

On kuitenkin valtava helpotus kansalaisille tietää, milloin pääsemme eroon etäkokouksista, yleisöttömistä urheilutapahtumista, omatoimi-iltarasteista ja muusta arkisesta kärvistelystä.

Jarmo Panula