Maskin käyttöä turha hävetä

Lähiseudun koronavirustilanne muuttui viikonloppuna kertarysäyksellä. Vaasassa todettiin perjantaista sunnuntaihin 104 uutta koronavirustartuntaa, mikä lähes tuplasi tartuntojen määrän koko maakunnassa.

Myös Etelä-Pohjanmaalla epidemia on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Tartunnat ovat kasvussa. Kurikassa tartuntoja on todettu syksyllä kolme lisää.

Siinä missä kasvomaskin käyttäminen saattoi tuntua vielä viime viikolla monelle vieraalta ajatukselta, nyt sen käyttämistä suositellaan koko Etelä-Pohjanmaalla julkisilla paikoilla, myös Jurvassa. Maskien käyttö yleistyy varmasti nopeasti, joten sellaisen käyttämistä on turha hävetä.

Myös tilaisuuksia perutaan. Palaamme lähemmäs kevään tilannetta.

Sairaalahoitoon koronan toinen aalto on vienyt toistaiseksi lähialueella vain hyvin vähän ihmisiä. Miksi siis tällaisia suosituksia otetaan jälleen käyttöön?

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta selitti asian viisaasti Yle Pohjanmaan haastattelussa maanantaina.

Nuorten ja terveiden keskuudessa korona leviää vähäoireisena, jopa oireettomana, mutta viime aikoina se on levinnyt tehokkaasti. Ei vaadita ihmeitä, että yksi oireeton hoitaja vie nyt viruksen paikkaan, jossa se on useille hengenvaarallinen. Uhkana on epidemian puhkeaminen palvelutaloissa.

Toisen aallon iskeminen voimakkaana herättää tietysti tunteita. Huolta herää astmaa sairastavasta sukulaisesta, naapurin ravintolayrittäjästä – ehkä omasta jaksamisesta neljän seinän sisällä.

Terveys ja ihmishenget ovat kuitenkin tämän edelleen huonosti tunnetun uhan edessä yhä etusijalla. Siksi suosituksia annetaan.

Jarmo Panula