Maksuhäiriöt vähentyneet

Jurvalaisten ja muiden suomalaisnuorten maksuhäiriöt ovat vähentyneet vuodesta 2013 lähtien, ja maksuhäiriörekisteriä pitävän Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan positiivinen kehitys on jatkunut myös tänä vuonna.

Etenkin alle 20-vuotiailla nuorilla maksuhäiriöiden määrä on vähentynyt jo monta vuotta. Syksyn alkupuoliskolla maksuhäiriöitä oli noin 2 500 nuorella, kun vielä vuonna 2013 maksuhäiriöistä kärsi yli kaksinkertainen määrä alle 20-vuotiaista suomalaisista.

Syyskuun lopussa maksuhäiriömerkintöjä oli kaiken kaikkiaan 388 900 suomalaisella, mikä on noin 3 000 vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Maksuhäiriöitä aiheuttavat monet syyt. Usein taustalla on monivelkaantuminen. Esimerkiksi luotolliset sopimukset vähentävät käytettävissä olevaa rahamäärää, mikä vaikeuttaa ikäviin yllätyksiin varautumista. Luotollisia sopimuksia ovat varsinaisten rahaluottojen lisäksi esimerkiksi puhelin, laajakaista ja kanavapaketit. Näistä pienehköistä kulueristä voi kertyä helposti iso summa.

Jos nuori tai aikuinen haluaa ehkäistä ylivelkaantumista ja elämää vaikeuttavia maksuhäiriömerkintöjä, todellisen maksuvaran määrittely on tärkeintä. Yksinkertaisesti on opittava oman talouden taitoja, ja etenkin ensimmäiset aikuisuuden vuodet ovat kriittisintä aikaa, kun nuoret opettelevat itsenäistymään. Tällöinkin omia vanhempia kannattaa kuunnella edes vähän. Jos heidän neuvonsa ärsyttävät liikaa, taloustaitoja voi oppia esimerkiksi oppilaitoksissa, siviilipalveluksessa ja armeijassa.

Jarno Ranta