Mainio apaja

Säläisjärvellä käy kuin huomaamatta vuosittain suuri määrä matkailijoita. Heitä houkuttavat helppo pääsy rantaan, sopivan kokoinen järvi sekä joka vuosi sinne istutettavat tuhannet kilot lohta, siikaa ja taimenta.

Kaupunki päätti lopettaa kalastustoiminnan omalta osaltaan. Se tuli jurvalaiselle kalastustoimikunnalle yllätyksenä, mutta jurvalaiset päättivät jatkaa toimintaa. Nyt siitä vastaa Jurvan Kyläyhdistys.

Kalojen istutukseen tarvittavat raha ja muut menot on katettu kalastusluvilla. Kalastuslupia ostetaan Säläisjärvelle vuosittain noin 4 500. Määrä on merkittävä, sillä esimerkiksi Tenojoelle kalastusmatkailijat ostivat vuonna 2016 yhteensä noin 30 000 kalastusvuorokautta. Tenojoki on 250 kilometriä pitkä, kun taas Säläisjärvellä on rantaviivaa yli kolme kilometriä ja pinta-alaa 66 hehtaaria.

Jurvan vetonaulaksi lausutaan helposti Botniaring, mutta moottoriurheilu ei välttämättä herätä lämpimiä ajatuksia hiilijalanjäljistään huolestuneissa matkailijoissa.

Ely-keskuksen mukaan kalastusmatkailu on kasvava ala, jonka kehittämiseen on mahdollista saada ely-keskuksen tukea. Järven ympärille kehitetään jatkuvasti lisää palveluita, mutta kaikkea potentiaalia osana Kurikan matkailua ei osata hyödyntää.

Toisaalta osa kalastajista toivoo varmasti, että mukavasta kalapaikasta ollaan hissukseen. Harva tahtoo saman kalaparven viereen muita narraajia.

Maaseudun yrittäjien kannattaisi tutustua luontomatkailun trendeihin ja myydä sitä, mitä ympärillä on. Säläisjärvi on mainio apaja niin kalastajille kuin matkailualan yrittäjille.