Luottamus lujilla

Kurikan kaupunginhallituksen lokakuussa perustaman kiinteistötyöryhmän väliraporttia ei esitelty virallisesti kaupunginhallitukselle sovittuun määräpäivään 7. joulukuuta mennessä. Sen ensimmäinen luonnos on tuolloin ollut jo valmis ja osa kiinteistötyöryhmästä on saanut sen kommentoitavakseen. Lopullinen versio väliraportista on valmistunut 13. joulukuuta.

Ajankohtien välissä kaupunginvaltuusto ennätti kokoontua ja päättää muun muassa ensi vuoden talousarvion sisällöstä ja hyväksyä Kiuaskallion uima- ja liikuntahallin sekä Kurikan palloiluhallin toteuttamisen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rami Ala-Nisulan mukaan väliraportissa ei ollut mitään sellaisia tietoja, joita ei olisi käsitelty esimerkiksi investointi- ja talousarvioseminaareissa. Hänen mukaansa esimerkiksi valtuutettujen tiedonsaanti ei ole raportin joulukuisen julkistamatta jättämisen vuoksi vaarantunut.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että väliraportti voitiin jättää tuomatta ajoissa ja oikealla tavalla käsittelyyn. Tähän myös Kurikan tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota. Se pyysi tammikuussa kaupunginhallitukselta selvitystä kiinteistötyöryhmän toiminnasta ja toiminnan raportoinnista. Saamiinsa vastauksiin se ei ollut tyytyväinen.

Väliraportin nyt käymä tie julkiseksi asiakirjaksi on kaukana siitä, miten Kurikassa tulisi toimia, jotta luottamusta saataisiin vahvistettua.

Hiukankin epämääräiseltä vaikuttava toiminta luo vain epäluuloja sekä tuntemuksia siitä, että asioita salaillaan. Sellaisen toiminnan kautta ei hyvää yhteistä tulevaisuutta saada Kurikassa rakennettua. Päätöksenteon ja toiminnan on oltava koko ajan kaikella tavalla läpinäkyvää. Jälkikäteen selittelemällä tilanne vain harvoin paranee.