Luonto kiittää kierrättäjää

Muovijätteestä on tullut yksi eniten luontoa uhkaavista jätteistä. Valtameriin on jo muodostunut suuria muovista koostuvia lauttoja, jotka pilaavat ei vain vesistöjen kuntoa, vaan myös niiden eläimistöä. Lisäksi muovi, jonka maatumisaika on tuotteesta riippuen kymmenistä vuosista satoihin vuosiin, on uhka myös vesistöjen ulkopuolella.

Voi vain kuvitella, miten esimerkiksi seuraavat tuotteet luontoon joutuessaan pilaavat elinympäristöä. Kalastussiiman maatumisaika on 600 vuotta, muovipullojen 450 vuotta, kertakäyttövaippojen 450 vuotta ja ohuiden muovipussien 10 - 20 vuotta.

Pelkät luvut eivät kerro koko totuutta ongelmasta. Kun seuraa kuinka paljon muovia kertyy arkielämässä jätteeksi, ymmärtää ongelman suuruuden.

Silloin tekee mieli sanoa, että en enää koskaan osta mitään sellaista, joka on pakattu muoviin. Kyseinen uhkaus on helppoa lausua, mutta varsin vaikea toteuttaa.

Kun muovin keräämisen aloittaa kotonaan, yllättyy kuinka paljon sitä käytetään erityisesti pakkausmateriaalina. Pelkästään viikonlopun ruokaostoksista kertyvä määrä on käsittämättömän suuri.

Arkielämän muovijätemäärää seuraamalla voi itse hyvin arvioida, kuinka paljon sitä yhteensä kertyy pienelläkin paikkakunnalla. Parhaimmassa tapauksessa muovit ovat päätyneet aiemmin jätteenkäsittelylaitosten kautta energiaksi, mutta valitettavasti osa myös luontoon.

Yksittäisten ihmisten pienillä teoilla on suuret vaikutukset. Muovin kierrätys on yksi näitä tekoja. Siihen on kaikilla oltava mahdollisuus ja tahto. Monessa kunnassa on aloitettu erikseen muovipakkausten keruu. Jurvassa tätä on voinut kokeilla yksittäisenä tempauspäivänä.