Kyyneleitä syysiltoihin

Koronaviruspandemia aiheuttaa vakavaa haittaa taloudelle, ja työttömyys voi kasvaa paljon. Tilanne on oikeasti tosi vakava, ja monissa suomalaisperheissä vuodatetaan kyyneleitä syksyn pimeinä iltoina, jos pahimmat työttömyysennusteet toteutuvat.

Uusista yt-neuvotteluista ovat tähän mennessä ilmoittaneet muun muassa Posti, UPM, Finnair, Tallink, Metso, Swissport Finland ja SSAB. Tämä lista täydentyy valitettavasti uusilla yrityksillä, kun Suomi uhkaa syöksyä pahaan yt-kierteeseen.

Vaikka nämä muutamat isot yritykset ovat kertoneet yt-neuvotteluistaan, työ- ja elinkeinoministeriön mukaan TE-toimistot ovat toistaiseksi saaneet melko vähän ilmoituksia irtisanomisiin johtaneista yt-neuvotteluista. Sen sijaan lomautettuja on moninkertaisesti viime vuoteen verrattuna.

Ainakaan vielä ei olla kevään huippuluvuissa, sillä työ- ja elinkeinoministeriön rekisteriseurannan perusteella lomautettuja oli elokuun lopussa noin 100 000 vähemmän. Kokoaikaisesti lomautettuja työttömiä työnhakijoita oli elokuun viimeisellä viikolla alle 65 000.

Koronakriisi on näkynyt lomautettujen lukumäärän voimakkaana kasvuna myös Etelä-Pohjanmaalla. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 806 ihmistä heinäkuun lopussa. Lomautettujen määrä kasvoi viime vuoden vertailuajankohdasta peräti 238,2 prosentilla.

Työttömien työnhakijoiden määrä nousi Etelä-Pohjanmaalla vuodessa 38,5 prosentilla.

Jarno Ranta