Kuunnellaan asiantuntijoita

Koko netti pitäisi räjäyttää, totesi eteläsuomalainen autokauppias jo vuonna 2009. Lause on jäänyt elämään.

Koronarokotteen saavuttua markkinoille autokauppiaan sanat alkavat tuntua viisailta. Netissä ei tällä hetkellä juuri voi olla törmäämättä rokotevastaiseen huuhaahan.

Yhden hurjan lukeman on esittänyt Yle (7.12.), joka analysoi kaikki rokotteita koskevat viestit Suomi24 ja Vauva.fi -keskustelupalstoilta vuoden 2018 alusta alkaen.

Viestejä oli 28 766, joista noin puolet oli sävyltään negatiivisia eli sisälsivät esimerkiksi väitteitä rokotteiden vaarallisuudesta. Se on osoitus siitä, miten netissä todellisuus vääristyy: äänessä ovat möyhääjät, tolkun ihmiset harvemmin.

Rokotevastaisuuden tarttuminen saa aikaan pettymyksen ihmisten medialukutaitoon. Luotettavien lähteiden äärelle ei olisi pitkä matka. Silti Youtuben rokotevastaiset videobloggaajat tuntuvat nousseen monille tasavertaiseksi lähteeksi vastuullisten mediayhtiöiden haastattelemien asiantuntijoiden kanssa.

Kerrataan siksi tässäkin ydin. Koronarokote on kehitetty nopeasti, mutta tavallista laajemmalla kansainvälisellä yhteistyöllä ja suuremmalla rahoituksella. Rokotekokeisiin on otettu tavallinen määrä ihmisiä eikä niissä ilmennyt vakavia haittavaikutuksia. Niiden riski on pieni eikä esimerkiksi uutta narkolepsiaepidemiaa ole odotettavissa.

Sen sijaan koronaviruksen nujertamiseksi mahdollisimman monen täytyisi ottaa rokote. Sen avulla pyritään estämään taudin leviämistä, kuolemia ja ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä.

Jos rokotteen ottaminen epäilyttää, lue luotettavia uutisia, älä Facebookin kommenttiketjuja.

Jarmo Panula