Kotityöläinen ehtii nukkua

Etätyöhön koronan vuoksi siirtyneet työntekijät ovat käyttäneet aiemmin työmatkoihin kulunutta aikaa nukkumiseen ja liikkumiseen. Näin kertoo Yle (1.6.) perustaen uutisensa 8 000 vuorokauden Firstbeat-sykevälimittausten tietoihin.

Ihmisillä on ollut enemmän aikaa nukkua ja he ovat palautuneet paremmin työpäivän rasituksista, arvioi asiantuntija Jaakko Kotisaari samassa uutisessa. Mittauksissa on seurattu ihmisten sykevälien avulla rasitusta ja palautumista.

Etätyöstä on havaittu myös monia muita hyviä puolia. Keskeytyksiä on vähemmän ja työhön on helpompi keskittyä.

Toki negatiivisiakin puolia on. Erilläänolo työkavereista on hankalaa, ja ongelmia on voinut olla esimerkiksi työergonomiassa. Tietotyöhön etätyö kuitenkin on tullut tänä keväänä jäädäkseen.

Yksi taatusti yleistyvä malli on osittainen etätyö. Ollaan osa viikosta tietokoneella kotitoimistolla, osa työpaikalla. Tällä mallilla hommat sujuvat.

Innokas etätyöuutisointi voi kuitenkin näyttäytyä monille huvittavana. Hitsaussaumat tai huonekalut eivät etänä valmistu. Etätyöhön eivät siirry myöskään sairaanhoitajat, siivoojat eivätkä parturit.

Siirtymä etätyöhön ei koske maaseutupitäjiä kovin laajasti, vaan esimerkiksi Jurvassa moni on ajanut työpaikalleen töihin kuten aina ennenkin.

Meiltäkin etätyön tekijöitä kuitenkin löytyy, ja etätyön hyödyt kannattaa ottaa käyttöön. Virkeys ja mahdollisuus keskittyä työhön täysipainoisesti ovat eduksi sekä työntekijälle että yritykselle.

Jarmo Panula