Kokousten kulttuuri uusiksi

Kun Kurikan kaupunginvaltuusto vaihtuu, sillä on mahdollisuus uudistaa myös keskustelukulttuuriaan.

Valtuuston kokous on kuin Kurikan oma eduskunnan täysistunto. Siellä valtuutetuilla on mahdollisuus käydä julkista keskustelua tehtävistä päätöksistä.

Päättäjän näkökulmasta kokous on tilaisuus viestiä omia ajatuksia kaupungin asukkaillle. Kaupungin kaikki kolme paikallislehteä pitävät tapanaan siteerata kokouksessa käytävää keskustelua.

Päättyneellä valtuustokaudella kokouskulttuuri oli kuitenkin vinksallaan. Ylivoimaisesti eniten puheenvuoroja käytti Jorma Varpula, joka valittiin valtuustoon perussuomalaisena ja istui kokouksissa loppuvaiheessa yksinäisenä sitoutumattomana.

Varpula puhui silti usein, paljon ja monien muiden valtuutettujen mielestä töykeästi muita sättien. Lisäksi Varpula toisti jatkuvasti yhtä viestiä: kaupunki hoitaa nykyään osakeomaisuuttaan typerästi.

Kun yksi mies käytti merkittävän osan puheenvuoroista, muut päättivät hiljentyä. Jokunen perusteli tätä sillä, etteivät kokoukset venyisi. Joku taas on kuitannut kokousten olevan teatteria.

Erityisen hiljaa kokouksissa on ollut keskusta. Vaikka puolue on paikkakunnalla vallassa, kokouksissa keskustan visiota Kurikasta ei juuri kurikkalaisille sanallisteta. Enemmän puheenvuoroja käyttävät pienet ryhmät, kuten kristilliset ja SDP.

Nyt kulttuuria olisi mahdollisuus muuttaa. Lähes puolet valtuutetuista on uusia. Ääneen tarvitaan heidät, jotka ovat vallassa. Ainakin keskustan ja kaupunginhallituksen soisi tulevalla kaudella perustella valtuustossa linjaansa. Näin kuntalaisille voidaan välittää kokouksista niitä ajatuksia, joilla Kurikkaa todellisuudessa kehitetään.

Jarmo Panula