Kohu eduksi

Haluaisitko keskustella hetken vieraslajeista?

Tuskinpa enää haluat. Juha Mäenpään (ps.) vieraslajipuheet kun ovat pohjalaisittain olleet politiikan ykköspuheenaihe väsyttävän pitkän ajan.

Uutisia aiheesta on sinänsä tehty sitä tahtia, kun asia on edennyt. Asian nouseminen vielä kerran uutisiin Ilmajoen seurakunnan jumalanpalveluksen jälkeen tuntui kuitenkin varmasti monesta jo siltä, että rikkinäinen levy on jäänyt päälle.

Itse aihe sinänsä on käsitelty ja varsin selvä. Ihmisten vertaaminen hävitettäviin haittakasveihin on asiatonta. Mäenpää itsekin on sanonut, että harkitsisi puheenvuoronsa nyt toisin.

Rikoksen tunnusmerkkien täyttymistä taas ei kuulu lehden arvioida. Eduskunta ei asiaa syyttäjälle vienyt.

Mielenkiintoista asiassa on kaiken tämän jälkeen se, kääntyykö kohu äänestäjien silmissä Mäenpään eduksi vai haitaksi.

Tämä on kiinnostava kysymys myös Jurvassa, jossa Mäenpää oli viime eduskuntavaaleissa toiseksi suosituin ehdokas. Esko Lehtimäki (kesk.) sai täällä 244 ääntä, Mäenpää 209.

Kirkonkylän äänestysalueella Mäenpää oli peräti äänikuningas, samoin koko Kurikan alueella.

On helppo arvioida, että tietyllä tavalla kohu on lopulta puolueelle etu. Asian saama julkisuus, valtakunnansyyttäjän toiminta ja toisten poliitikkojen tuomitsevat sanat ovat ärsyttäneet monia Mäenpään potentiaalisia äänestäjiä. Perussuomalaisten on taas helppo näyttäytyä vaihtoehtona muille puolueille.

Jarmo Panula