Keväällä säästyi ihmishenkiä

Koronavirusepidemia Suomessa on toistaiseksi hiipumassa ilman, että virus ehti riehua suuressa osassa maata lainkaan. Jurvan kaltaiset pikkupaikkakunnat virus on ohittanut aika lailla kokonaan. Koko Kurikan alueella tartuntoja on todettu kahdeksan.

Taloudelliset vaikutukset tuntuvat silti täälläkin. Hallituksen keväällä asettamat kovat rajoitukset ovat tuntuneet yrittäjien ja lomautettujen kukkarossa.

Tämä kiukuttaa väkeä. Joku voi miettiä, miksi paniikkinappula lyötiin pohjaan asti ja esimerkiksi ravintolat suljettiin kokonaan, kun kerran kummempaa ei kuitenkaan lopulta tapahtunut.

THL:n viikkoraportti viime viikolta antaa tähän varsin selvän vastauksen. Jos Suomessa olisi noudatettu Ruotsin valitsemaa strategiaa, koronavirustautiin olisi THL:n arvion mukaan viime viikkoon mennessä kuollut 2 524 ihmistä. Toistaiseksi Suomen lukema on 326.

Arvio on hurja. Kun toisessa vaakakupissa on pari tuhatta ihmishenkeä ja toisessa taloudelliset tappiot, on lopulta selvää kumpi puoli painaa enemmän.

Yksinkertainen asia ei toki ole. Suomen lisävelkaantuminen on ennennäkemätöntä ja tulevat säästötoimet voivat osua vähäosaisiin tavalla, joka voi sekin aiheuttaa surullisia kohtaloita.

Keväällä nopeasti tehdyt ratkaisut ovat kuitenkin olleet tarpeellisia. Ne tehtiin, kun tilannekuva oli puutteellinen, joten joistain yksityiskohdista on varmasti järkevää myöhemmin olla jälkiviisas.

On kuitenkin selvää, että ratkaisut, joilla on säästetty jopa tuhansia ihmishenkiä, ovat olleet ainoita oikeita.

Jarmo Panula