Keskustelua tarvitaan aina

Maailman kaksi suurvaltajohtajaa istuivat yhteiseen keskustelupöytään maanantaina. Koko maailma seurasi, miten Trumpin ja Putinin yhteydenpito sujuu ja mitä tuloksia siitä saadaan.

Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet ovat olleet kylmät pitkän aikaa. Presidentti Trump kuvaili niitä huonoimmiksi koskaan. Diplomaattiselle yhteydenpidolle on siis tarvetta, vaikka isoja tuloksia ei saataisikaan.

Helsingin huippukokous oli jännittävä siksikin, että molemmat johtajat ovat tunnettuja arvaamattomista ja voimakkaista mielipiteistään. Kipupisteitä on paljon.

Oman mausteensa soppaan toivat arvailut siitä, miten paljon Venäjä vaikutti USA:n presidentinvaaleihin. Amerikassa moni veti herneen nenään, kun Trump kääntyi Putinin puolelle omia tiedusteluorganisaatioita vastaan.

Keskustelutaitoja ja -halukkuutta tarvitaan kaikkialla. Politiikassa ne ovat asioiden etenemisen edellytys.

Suurvaltajohtajien käyttäytymistä seuratessa tulee monesti mieleen vertaus hiekkalaatikolla kinastelevista lapsista. Omista leluista ollaan kateellisia, toisia ei haluta päästä omiin leikkeihin mukaan, ja välillä sanotaan kaverille pahastikin.

Paikallispolitiikassa on hyvä verrata toimintaa suuren maailman touhuihin, ja todeta, että paikallisesti monia asioita on helppo viedä eteen päin. Keskustelukin on yleensä asiallista, ja toimijat puhuvat samaa kieltä toista ymmärtäen.

Ja ennen kaikkea, arvaamattomia sivalluksia tai kotiinpäin vetoja onneksi harvoin koetaan. Toisin kuin suuressa maailmassa.