Kehityskulku saatava poikki

Jätekuljetukset, postinjakelu, nyt kuntayhtymän pyykit.

Viime aikoina Jurvan Sanomat on julkaissut uutisia, joiden mukaan perinteisesti julkisiksi palveluiksi mielletyt toimijat ovat siirtämässä tai jo siirtäneet työtä pois jurvalaisilta yrityksiltä.

Tuorein tapaus on Kurikan ja Ilmajoen omistaman Jikin päätös siirtää kuntayhtymän pyykinpesu Jurvan Pesulalta Seinäjoen Keskuspesulalle. Uutinen tuli julki alkuviikosta.

Siirto tehdään ilman kilpailutusta, koska yhtymä päätti ostaa nimellisen osuuden seinäjokelaispesulasta, jonka omistajina on julkisen puolen sote-toimijoita.

Päätöksellä on se looginen perustelu, että samalla siirrytään käyttämään vuokratekstiileitä. Jikin mukaan lakanoiden ja vaatteiden pyörittely jää näin hoitajien työstä pois, mikä kuulostaa tietysti järkevältä.

Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että samalla kuntayhtymä siirtää satojen tuhansien arvosta työtä pois omalta paikkakunnaltaan.

Päätökset jätekuljetusten, postinjakelun ja pyykinpesun muutoksista on kaikki tehty eri paikoissa eri perustein. Kehityskulku pitää kuitenkin saada katkaistua.

Kaupungilla ja kuntayhtymällä on julkisina toimijoina vastuu ymmärtää, mihin sen tekemät päätökset voivat johtaa. Kilpailutuksissa paikallisia yrityksiä ei voi lain mukaan suosia, mutta esimerkiksi tarjouskilpailut voi pilkkoa niin, että paikallisilla yrityksillä on mahdollisuus niissä pärjätä.

Kanta-Kurikassa roskapönttöjä tyhjentää jo yhtiö, jonka konsernin pääpaikka on Madridissa.

Jarmo Panula