Kaksi eri todellisuutta

Tapasin alkuvuodesta kahta suurissa kaupungeissa asuvaa ystävääni. Kävimme alkuillasta ravintolassa syömässä ja loppuillan istuimme iltaa neljän seinän sisällä.

Näky ravintolan ovella iltapäivästä tuskastutti maskikasvoisia kavereitani. Onpa paljon porukkaa. He puhuivat samankaltaisista tuntemuksista illan aikana lisää. Pääkaupunkiseudulla ei uskalla mennä oikein minnekään.

Suomessa eletään koronaviruksen kanssa kahdessa eri todellisuudessa. Etelä-Pohjanmaalla virustilanteeseen on voinut suhtautua verrattaen rauhallisesti. Kuolemantapauksia on toki ollut täälläkin. Esimerkiksi Alajärvellä on nähty, että viruksen voimaa ei voi vähätellä.

Nyt päätöksentekoon ovat nousseet liikkumisen rajoitukset pandemiatilanteen vuoksi. Suurimpiin kaupunkeihin punnitaan rajoituksia, joiden mukaan ulkona saisi liikkua lähinnä vain lähipiirin kanssa ja välttämättömillä asioilla.

Nykyisessä tautitilanteessa on selvää, että tällaisten rajoitusten on oltava aluekohtaisia. Vaikkapa Jurvassa lisärajoitukset tuntuisivat todellisuudelle vierailta.

Jo kuluneen kolmen viikon ajaksi määrätty ravintolasulku on tuntunut kohtuuttomalta paikkakunnalla, jossa kärsijöinä ovat olleet lähinnä rauhalliset lounaspaikat.

Kurikan kaupunki on ilmoittanut olevansa valmis reagoimaan linjauksia tiukentamalla, jos tautitilanne pahenee. Se on tämän koronaväsymyksen keskellä perusteltu linja. Maakunta palasi tiistaina perustasolle.

Jarmo Panula