Jokainen tulija on pieni voitto

Koronavirusvuosi on nostanut pintaan näkemystä siitä, että nyt on maaseudun iskun paikka. Moni voi nähdä hetken sopivaksi muuttaa maalle, kun töitä pystyy tekemään kotoaan.

Uskaliaita uutisotsikoita on nähty. Joka viides nuori kaupunkilainen haluaa muuttaa maalle, kertoi Maaseutubarometri kesällä. Jo viime joulukuussa Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn mukaan yli 800 000 suomalaista suunnitteli muuttavansa maalle.

Nyt aluetutkija Timo Aro toteaa kuitenkin Ylelle (9.11.), että mielenkiinto maaseutua kohtaan on lisääntynyt, mutta todellisissa muuttopäätöksissä muutokset ovat toistaiseksi olleet aika vähäisiä.

Tämä on realismia. Punaisesta tuvasta ja perunamaasta haaveileminen ei ole sama asia kuin tonttikauppa.

Kurikassa tilanne on ollut alkuvuoden aikana sama kuin muualla. Väkiluku on vähentynyt tammi-syyskuun aikana noin 200 hengellä. Kurikassa oli syyskuun lopussa 20 456 asukasta.

On yksiselitteinen fakta, että kaupungistuminen on megatrendi. Kunnan tulevaisuutta ei pidä rakentaa sen haaveen varaan, että suuri muuttoliike kääntyisi.

Positiivista väreilyä ja keskustelua on hyvä kuitenkin tervehtiä toiveikkaana.

Se voi johtaa myöhemmin muuttopäätöksiin. Jurvassa jokainen tulija on pieni voitto ja syytä ottaa lämpimästi vastaan.

Kurikan täytyy pitää huolta siitä, että meille on helppo muuttaa, jotta saamme tulijoista osamme. On tärkeää pitää tontti- ja asuntotarjontaa helposti saatavilla ja tuoda kuntamarkkinoinnissa taidolla esiin rauhallisen maaseutuasumisen parhaita puolia.

Jarmo Panula