Influenssakausi uhkaa meitä

Koronatilanne on jälleen pahentunut Etelä-Pohjanmaalla, mutta influenssa on ainakin vielä vältellyt maakuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin mukaan Etelä-Pohjanmaalla ei ole keskiviikkoaamuun mennessä todettu ainuttakaan influenssatapausta tänä vuonna.

Esimerkiksi vuonna 2018 tapauksia oli Etelä-Pohjanmaalla 1 164 ja vuotta myöhemmin 904.

Influenssatilanne helpottui vuosi sitten keväällä, kun korona iski voimalla Suomeen ja myös Etelä-Pohjanmaalle. Ihmiset oppivat tuolloin pesemään käsiään aiempaa ahkerammin, ja myös kontaktien vähentyminen piti influenssan kurissa.

Tästä syksystä on ennustettu paikoin jopa vaikeaa influenssakautta, kun valtakunnalliset etätyösuositukset loppuivat ja monet ihmiset palaavat tai ovat jo palanneet työpaikoilleen lähityöhön. Nyt liikkeellä on ollut koronan lisäksi lähinnä perusflunssaa.

Suomessa koronarajoituksia on purettu liian nopeasti, sillä korona ei todellakaan ole ohi. Ruotsista on kantautunut Suomeen ikäviä uutisia kiirehtimisestä. Ruotsissa hengitystieinfektioihin kuuluva RS-virusepidemia on alkanut rajuna ja jopa kolme kuukautta normaalia aikaisemmin, kun koronavirusrajoituksia on purettu. Tämän vuoksi sairaalat ovat kuormittuneet potilaista. Sama riski on myös Suomessa.

RS-virus voi aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Virus on etenkin vauvojen ja pienten lasten tauti, mutta se voi olla todella vaarallinen myös ikäihmisille.

Jarno Ranta