Hyviä ja huonoja lukuja

Nykyisen Kurikan asukasluku on viime vuoden lopulla ollut 21 209. Vuotta aiemmin tilinpäätöskirjassa komeili lukema 21 501. Se tarkoittaa sitä, että kaupungin asukasmäärä väheni viime vuoden aikana lähes 300 henkilöllä.

Sama asukasluvun vähenemisestä kertova sävel on soinut Kurikassa nyt jo monta vuotta. Etelä-Pohjanmaan liiton viime vuoden lopulla julkaisemien tilastojen mukaan Kurikka pitääkin maakunnassa varsin ikävää ykkössijaa.

Vuosien 2007–2016 aikana se on menettänyt alueen kunnista määrällisesti eniten asukkaita. Miinusta asukaslukuun on tullut lähes 2 000 asukkaan verran.

Kyseisessä tilastossa on käytetty nykyistä kuntarakennetta koko aikasarjan aikana. Kolmen entisen kuntakeskuksen väkimäärän kehittymisestä saa kuitenkin helposti jonkinlaista suuntaviivaa tutkimalla muun muassa Jikin viime vuoden tilinpäätöstä.

Sen mukaan esimerkiksi Jurvassa on ollut vuoden 2016 lopulla 3 882 asukasta. Edeltävästä vuodesta alueen väkimäärä oli vähentynyt 42 henkilöllä.

Jalasjärvellä on puolestaan Jikin tilastojen mukaan ollut 7 693 ja Kurikassa 9 926 asukasta. Vuoden 2015 lopulla lukemat ovat olleet Jalasjärvellä 7 776 ja Kurikassa 10 034.

Kun kyseistä Jurvan lukemaa vertaa Etelä-Pohjanmaan liiton tilastoihin samalta vuodelta, saattaa jopa yllättyä. Jurvan alueen asukasmäärä on nimittäin suurempi kuin monessa Etelä-Pohjanmaan itsenäisessä kunnassa.

Tämän myös Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa nosti esiin, kun hän kävi läpi kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä. Hän muistutti, että väkimäärältään jokainen Kurikan kolmesta kuntakeskuksesta on elinvoimainen ja se on otettava huomioon, kun tulevaisuuden Kurikkaa rakennetaan.

>>>>>>> Stashed changes