Hyvä ja paha kello

Nopeita olettamuksia ja johtopäätöksiä ilman kunnollista asioihin perehtymistä sekä tahallista ja tahatonta väärin ymmärtämistä. Keskustelua, joka ei tunnu etenevän mihinkään, sillä toisen näkökulmaa ei pystytä tai ei edes haluta ymmärtää. Isketään henkilökohtaisuuksiin ja unohdetaan normaalit käytöstavat. Lopulta on vain pelkkää älämölöä ja tyhjää blaablaablaata.

Edellä olevat sanat ovat samaan aikaan kärjistys ja yleistys sosiaalisen median kanavissa käydyistä keskusteluista. Niissä puheenvuorot viuhahtelevat nykyisin niin kiivaaseen tahtiin, että kokeneenkin keskustelijan on helppo mennä ansaan ja huudahtaa ajatuksensa ilmoille sen suurempaa harkintaa.

Mielipiteitä ja ajatuksia jokaisella saa ja pitää olla. Jokaisella on myös oikeus ilmaista mielipiteensä, jopa kärjekkäästi ja esittää kritiikkiä. Sanoilla on kuitenkin voimaa. Siksi niihin on suhtauduttava harkiten. On täysin eri asia purkaa mieltään pienen piirin kanssa korsun suojissa kuin kirjoittaa sanat sellaisiin kanaviin, joiden yleisönä on koko maailma.

Sosiaalisen median kanavissa voi enää vain harvoin huudella täysin nimettömänä puskista. Jokainen keskustelee ja kommentoi niissä yleensä omalla nimellään ja omalla tittelillään.

Tällöin henkilökohtainen ei välttämättä säilykään vain henkilökohtaisena. Sanotut sanat ja mielipiteet voivat seurata lausujan mukana esimerkiksi järjestötoimintaan, urheiluseuraan, työpaikalle tai johonkin muuhun yhteisöön.

Väärin valitut sanat, vaikka vain tahattomat, voivat aiheuttaa suuria vahinkoja. Vanhassa sananlaskussa se jo sanottiin: hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi.

>>>>>>> Stashed changes